MUTFAK TEZGAHINA UYGUN EVYE  NASIL OLMALI?

"Evye modelinin hem kullanışlı hem de şık olması gerekli"


Doğru evyeyi seçmenize yardımcı olalım.

Mutfak tezgahınızı seçerken ikinci bir karar verme aşamasına daha girmeniz gerektiğinin farkında olmanız için, sizlerle bu yazımızda evye modelleri ve evye seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir konusunu değerlendireceğiz. Mutfak tezgahınızı doğal taşlardan mermer, granit,oniks gibi taşlardan seçerek karar verirken evyenizin de tezgahınızla birlikte monte edilmesi gerektiğini biliyorsunuz. Burada devreye evye kullanımı giriyor. Evyenizde sadece yıkama işlemi için tek hazne mi yoksa çoklu hazne mi tercih edersiniz? Derinliği ne kadar olmalı? Hazne boyutları ne kadar olmalı? Çelik mi olmalı yoksa tezgahınızla uyumlu özel tasarım bir renk mi olmalı? Leke tutmamalı kesinlikle. Hijyenik olması ve hijyenik görünmesi açısından bu önemlidir. Tek seferde hazne sayısına ve boyutuna karar vererek kendinden evyeli mutfak tezgahı da tercih edebilirsiniz. Sırasıyla evye modellerini incelemeye başlayalım.

Montaj Şekillerine Göre Evye Modelleri

Tezgah üstü evye, en popüler mutfak lavabosu modelidir. Evyenin ölçüsünde tezgahta açılan yuvaya yerleştirilir ve çerçevesi tezgahın üstünde yükselti şeklinde kalarak monte edilir. Tezgah üstü evyenin dezavantajı, mutfak tezgahına su döküldüğünde, tezgah üstü silinerek lavaboya süpürülmek istendiğinde evyenin yüksek çıkıntısına denk gelir ve doğrudan temizliği engeller. Tezgah üstü evyenin artısı kurulum için özel bir beceriye ihtiyaç duyulmamasıdır.

Tezgah altı evye, diğer bir popüler evye modelidir. Genel yapıda çok sık kullanılır ve tercih edilir. Lavabo tezgahın alt kısmından monte edilir. Evyeyi tezgaha bağlamak için çeşitli aparatlara ihtiyaç vardır. Bu modelin avantajı tezgahı sildiğinizde doğrudan lavabonun içine aktarabilirsiniz.

Tezgaha sıfır evye, son yıllarda tasarımcılarında tercih ettiği bir modeldir. Tezgahla aynı seviyede olacak şekilde hazırlanır. Mutfak tezgahı yüzeyine bir çentik açılır ve sonra lavabo çentik kısmını örtecek biçimde monte edilir. Evye böylece mutfak tezgahına sıfır olur. Tezgahın üzerinin direk silinmesinde kolaylık sağlar ve şık görünür.

Tezgaha sıfır evye, son yıllarda tasarımcılarında tercih ettiği bir modeldir. Tezgahla aynı seviyede olacak şekilde hazırlanır. Mutfak tezgahı yüzeyine bir çentik açılır ve sonra lavabo çentik kısmını örtecek biçimde monte edilir. Evye böylece mutfak tezgahına sıfır olur. Tezgahın üzerinin direk silinmesinde kolaylık sağlar ve şık görünür.

Kendinden evyeli mutfak tezgahı, ev hanımlarının bir çok blog paylaşımların da yazdığı üzere “cesaret isteyen bir mutfak tezgahıdır. Ama çok şık ve kullanışlıdır.” Şuana kadar saydığımız montaj şekillerinde evye için artı bir model, oluşum materyali ve renk seçmeniz gerekmektedir. Bu model de hem evye hem de mutfak tezgahı bir seferde montaj edilir. Aynı doğal taştan üretilerek tek seferde takım bir estetiğe sahip olan mutfak tezgahı ve evye kullanımı da tezgah altı evye ve tezgaha sıfır evye gibi mutfak tezgahını silerken rahatlıkla kullanılabilir.

Malzemesine Göre Evye Modelleri

Mutfakta kullanılan diğer fonksiyonel elemanlarda olduğu gibi evye tasarımlarında da bir çok farklı malzeme kullanılmaktadır. Birlikte eviye için nasıl bir karar vereceğimize bakalım.

Granit Kompozit Evye; Kompozit lavabolar, kırılmış granit veya kuvarsın reçine dolu maddesi ile birleştirilmesiyle yapılır. Isıya, lekelere ve çiziklere karşı dirençlidir. Granit evyenin en güzel yani renk çeşitliliğidir. Mutfak tarzını ve tezgahınızın modelini tamamlayacak şekilde farklı form ve boyutta granit evye modelleri bulabilirsiniz.

Paslanmaz Çelik Evye; Standart en sık kullanılan evye modelidir. Temiz görünümü ve dayanıklılığı bakımından çok tercih edilir. Ancak çelik evyelerde kalite olarak birbirinden ayrılır. Kullanacağınız paslanmaz çelik evyenin de bakımı yapılması gerekir. Düzenli olarak silinip temizlenmediği sürece yüzeyinde su lekeleri oluşur. Tel ya da fırça gibi sert temizleyici malzemeler kullandığınız da çizilebilir.

Dökme Demir Evye;Parlayan lavaboları seviyorsanız sizin aradığınız model olabilir. Sert ve dayanıklı bir malzemedir. Ağır olduğu için tezgah altı evye modeli olarak montaj işlemi daha zordur. Temizliği kolaydır. Yüzeyleri porselen kaplama olduğundan parlaktır. Temizlik aşamasında kullanılan temizlik malzemelerine dikkat edilmelidir. Zamanla bu parlaklıkları zarar görebilir.

Akrilik Evye; lekele karşı çok dayanıklı bir modeldir. Akrilik, lavabonun şeklini oluşturmak için kalıplanmış bir plastiktir. Genellikle cam elyafı ile güçlendirilmektedir. Dökme demire kıyasla çok hafiftir. Her türlü tezgah montaj şekli uygulanabilir. Gözeneksiz bir yüzeydir ve temizlenmesi kolay olmasına rağmen çabuk lekelenir.

Kendinden Evyeli Mutfak Tezgahı; Tamamen kendine has bir evye tasarımıdır. Seçtiğiniz mutfak tezgahınızın doğal taşından hazneleri yapılır. Tezgahla bütünleşik bir şekildedir tek seferde işlemi gerçekleşir. Tezgahın monte edilmesi yeterlidir. Bu evyenin ne tarz olacağının kullanışının ve hijtenik yapısının nasıl olacağını tamamen seçtiğiniz doğal taş belirler. Renk ve desen seçeneği oldukça fazladır. Ev hanımları bu sistemi kullanmalarından da oldukça memnundur. Kullanışlı ve şık bir evye tarzıdır. Tezgahla bütünleşik olduğu için evye de yaşanılan bir sorun tezgahın tamamının kalkmasını gerektirebilir. Olumsuz tarafı tezgahla bütünleşik olduğu için yaşanılabilecek bir evye hasarının olmasıdır.

Tercih edeceğiniz evye modellerinde danışmanlık almak model görmek ve fiyat almak isterseniz Mega Doğal Taş uzmanlarımız size yardımcı olacaklardır. Mutfağınız için en uygun mutfak tezgahı ve evye çalışması için size yardımcı olmak isteriz. Mutfak tezgahınıza ya da kendinden evyeli mutfak tezgahınıza nasıl karar vereceğinizi bilmek, bilgilenmek isterseniz “En Doğru Doğal Taş Modeline Nasıl Karar Verilir” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Ne de olsa mutfak tezgahınızı seçtiğinizde evyenizi de seçimiş olacaksınız.


Daha fazla bilgi

Doğal Taş ve Dekorasyon Üzerine Makalelerimiz