MUTFAK TEZGAHI
DOĞAL TAŞ MI AHŞAP MI OLSUN?

Çizilmez, suya dayanıklı ve güzel!

Mutfak dekorasyonu yapmaya karar verdiğimiz de mutfak dolapları ve mutfak tezgahının nasıl olacağını düşünmeye başlarız. Mutfağınızın mimari yapısına göre mutfak tezgahının ve mutfak dolaplarının konumlandırılması çok önemlidir. Mutfak tezgahınız için en iyisini seçmek istersiniz. Çizilmeyecek, suya dayanıklı olacak ve tabii ki şık olacak. Peki hangi mutfak tezgahını seçmelisiniz? Bu yazımızda size birkaç fikir edinebileceğiniz bilgiler vereceğiz. Mutfağınız için en doğru karar bakalım hangi mutfak tezgahı olacak?

AHŞAP MUTFAK TEZGAHI

Ahşap mutfak tezgahları; meşe, akçaağaç, ceviz, kiraz ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli işlenmiş ahşap malzemeden oluşur. Her biz malzeme istenirse farklı renklerde boyanabilir. Ya da sadece ham malzeme kullanılarak ahşabın doğal görünümü korunur. Dokusunda doğal ağaç budak desenleri görünür.

Ahşap mutfak tezgahlarının istenilen ölçüde ve özel tasarım formda hazırlanması genellikle ada mutfak tezgahlarında geçerlidir. Standart dolap altı mutfak tezgahları daima duvara yapışık olan ölçü baz alınarak işlenirken ada mutfak tezgahlarının tasarım formu, ölçüsü isteğe ve mekanda ki kullanım fonksiyonlarına bağlı istenildiği gibi tasarlanabilir. Ahşap mutfak tezgahları ısıya dayanıklıdır. Antibakteriyel ve hijyenik yapısı sayesinde, direk tezgah üzerinde doğrama işlemi yapılabilir. Ahşap mutfak tezgahlarının düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Tezgahın zamanla aşınıp su ve nem alma ihtimaline karşılık önlem almak amacıyla vernik cila işlemi uygulanması gerekir. Bu işlemi kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. Tezgah üzerinde oluşabilecek leke ve çatlaklara karşılık zımpara ve vernikleme tekniğini ile görünümünü güncelleyebilir ve korunma yapısını devam ettirebilirsiniz.

Ahşap mutfak tezgahlarının olumsuz yanları; Ağaç dokusu ne kadar dayanıklı olsa da, çok sert darbelerde çukurlaşmalar olabilir. Tamamen çiziklere dayanıklı değildir. Ser bıçak darbeleri tezgah dokusu üzerinde çizikler oluşturabilir. Doğrudan üzerinde kesim yapılmasına müsait olan antibakteriyel özelliği yanında bıçak darbelerine karşı zamanla aşınmalar yaşayabilir. Ağaç dokusu zamanla aşınma yaşadıkça lekelenebilir. Az önce belirttiğimiz gibi bu bozuklukları düzenli bakım ile yok edebilirsiniz. Ahşap mutfak tezgahlarının şıklığını, rüstik yapısını seviyor ve bakımını üstlenmekten de çekinmeyeceğinizi düşünüyorsanız rahatlıkla tecihiniz olabilir.

DOĞAL TAŞ MUTFAK TEZGAHI

Doğal taş mutfak tezgahlarında da renk ve doku seçeneğiniz var. Doğal taş modern dekorasyon dan klasik dekorasyona kadar uyum sağlar. Doğal taşında tıpkı ahşap gibi kendi dokusu ve desenleri vardır. Hatta bu desenler bazen taşın kendi renginin aksine daha öne çıkan renklerden oluşabilir. Ahşap görünümlü materyallerle daima uyumludur. Mekanlara doğal görünümüyle birlikte parlaklığı ya da matlığına rağmen taşıdığı dokusuyla zenginlik katar.

Doğal taş mutfak tezgahlarını daimi olarak ahşap mutfak tezgahlarından ayıran ve kullanım olarak daha çekici kılan tarafı, taşın dayanıklılığıdır. Doğal taş tezgahlar ısıya dayanıklıdır ve temizliği kolaydır.

Doğal taş mutfak tezgahları standart tezgah dışında ada tezgah olarak da istenilen özel tasarım formunda üretilebilir ve mekanın fonksiyonel kullanımına göre tasarlanabilir. Mutfağınızın yapısına göre ve tabii ki kişisel renk ve materyal tercihinize göre mutfak tezgahı seçimi daima zordur. Doğal taş ailesinden olan mermer ve granit seçeneğini tercih ettiğinizde, içerdiği canlı renkleri ve parlaklığı sayesinde çok şık ve popüler bir tercih yapacaksınız. Gerçek şu ki doğal taş pahalı bir tercihiniz olabilir. Şık ve zengin duruşunun tabii ki bir bedeli olacak değil mi? Doğal taş tezgah daima sert darbelere dayanıklıdır. Hafif bir darbeyle hemen çizilmez. Ahşap ile daima uyumludur. Mutfak dolaplarınıza uyum sağlarken mekanı daha şık gösterir. Ada tezgahlarda da düz yada oval kesim nasıl isterseniz doğal taşı bir dolap üzerine yerleştirebileceğiniz gibi mobilya ayaklar üzerine de yerleştirebilirsiniz. Dekorasyon her zaman bütçenize göre gerçekleşir değil mi? Mutfak dekorasyonunuza ya da sadece mutfak tezgahınızı değiştirmeye karar verdiğiniz önceliğiniz bütçeniz mi yoksa fonskiyonel mutfak şıklığınız mı buna karar vermelisiniz. Doğal taş daima pahalı bir tercih olacağı gibi yüzyıllardır vazgeçilmeyen zengin görünüşlü dekorasyon malzemesidir. Mutfağında zaman geçirmeyi seven bir kadın için mutfak tezgahının şık görüntüsü ve kullanışının uyumu bir arada olmazsa olmazıdır.

Mega Doğal Taş olarak sizlere ahşap mutfak tezgahı ve doğal taş mutfak tezgahı hakkında daha rahat karar vermeniz için yardımcı olmak istedik. Hala karar veremediyseniz uzmanlarımızla görüşebilirsiniz. Mutfağınızın yapısına ve kullanışınıza uygun bir şekilde mutfak tezgahınızın tasarımı ve malzemesi hakkında yardımcı olacaklardır.

Doğal taştan oluşmasını tercih ettiğiniz mutfak tezgahınız için doğal taş ailesi hakkında bilgi almak isterseniz “Doğal Taşlar Ne Tür Taşlardır?” yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.


Daha fazla bilgi

Doğal Taş ve Dekorasyon Üzerine Makalelerimiz